Gastgezin worden?

Wat leuk dat je interesse hebt om gastgezin voor ons te worden!

Gastgezin zijn geeft heel veel voldoening. Je geeft een hond een opstapje naar een betere toekomst en daarnaast maak je een plekje vrij in het asiel voor een andere hond die van straat komt en opvang nodig heeft. Als de hond eenmaal in Nederland is, is de kans veel groter dat hij een baasje vindt dan wanneer hij een van de velen is in het asiel in spanje.

Welke hond je kiest om op te vangen mag je zelf bepalen. Er zijn natuurlijk altijd honden die wij liever wel of liever niet in de opvang zien en zullen daarin misschien wel wat sturen, maar in principe is alles altijd in overleg.

Als gastgezin vragen we je de hond zo te behandelen alsof het je eigen hond was en dus mee te leven in het normale ritme. Hoe beter de hond is aangepast aan het huiselijke leven, hoe makkelijker het gaat zijn om een nieuw baasje voor hem te vinden.

Na een acclematisatieperiode van enkele dagen vragen we je een vragenlijst over de hond in te vullen zodat wij een beeld krijgen van wat voor baasje bij hem past. Aan de hand daarvan maken we een leuk verhaaltje en gaan we de hond promoten op sociale media, onze website en advertentiesites. Hoe lang het precies duurt voor de hond een baasje vindt, is moeilijk te voorspellen, dat kan enkele dagen zijn, maar soms ook een paar maanden.

Wanneer er een potentiële adoptant is gevonden brengen we hem of haar met jouw in contact. Wanneer het klikt mag je een afspraak maken voor bezoek. In principe houden we aan eerst kijken, dan huisbezoek en daarna ophalen, uitzonderingen daar gelaten.

Je kan ook kiezen voor opvang met optie tot adoptie, dan houden we de hond 14 dagen voor je uit de promotie, zodat je rustig de tijd krijgt om te bekijken of je hem zelf wilt houden of niet. Als dat niet zo is, vragen we wel of de hond mag blijven tot hij een ander baasje gevonden heeft.

Wat betreft opvang hebben wij ook een samenwerking met stichting Kwispelkrachtig. Een stichting die honden opleidt tot assistentiehond of huishond-plus voor jong volwassen mensen met een ggz-achtergrond. Je moet daarbij bv denken aan een hond als buddy voor iemand met autisme of ptss.

Zij zoeken jong volwassen honden zonder rugzakje uit in ons asiel die de potentie hebben om buddy-hond te worden. Zij vragen dan of de honden twee weken in gastgezinnen mogen bijkomen van de reis en wennen aan het leven in Nederland. Daarna wordt getest of de hond inderdaad geschikt is voor zijn taak en gekeken wordt wat het karakter van de hond is zodat deze matcht met de behoeften van de cliënt. Deze gedragstest vindt in Dordrecht plaats (je krijgt kilometervergoeding hiervoor).
Blijkt de hond niet geschikt, dan vervolgt hij via ons verder het normale adoptietraject.
Er zijn twee grote verschillen met normale opvang, dat is één dat je niet zelf de hond uitzoekt die je op gaat vangen en twee dat er geen opvang met optie tot adoptie mogelijk is. Blijkt de hond niet geschikt, dan heb je uiteraard wel eerste keus wat betreft het wel of niet houden van de hond.

Is je interesse gewekt? Informeer dan naar de mogelijkheden via hondjesarca@gmail.com