Mati

Ras: podenco

Geslacht: reu

Geboortedatum: 2020

Grootte: 50-55cm

Beschrijving:

Mati is een aantal weken geleden bij een finca gevonden en verblijft sindsdien in een pleeggezin. In het pleeggezin viel het op dat hij met zijn ene achterpoot niet helemaal goed liep en ze zijn ermee naar de dierenarts geweest. Daar blijkt dat hij problemen heeft aan zijn knie. Waarschijnlijk is hij daardoor afgedankt door een jager.

Mati is sociaal naar andere honden toe en vrolijk en enthousiast naar mensen. Hij lijkt gelukkig weinig jachtinstinct te hebben en laat de kippen van het opvanggezin met rust.

Mati komt eind april naar nederland, dan zal hij goed onderzocht worden om te kijken wat we met zijn pootje kunnen doen. Hij zal pas ter adoptie komen als hij gezond verklaard is, maar interesse in hem tonen mag altijd.

Update 5/2021: Mati is begin mei geopereerd aan een patellaluxatie. Inmiddels heeft hij er bijna 4 weken benchrust op zitten en geneest zijn pootje voorspoedig. Nog twee weken te gaan en dan mag hij de hoeveelheid beweging weer langzaam gaan opbouwen.

Mati is een enthousiaste hond met tomeloze energie en een flinke dosis jachtinstinct. De katten en de kippen in het gastgezin laat hij wel netjes met rust, maar zodra hij buiten het huis is, gaat zijn neus aan en zijn oren uit. Op dit moment houdt hij het baasje en de andere honden nog goed in de gaten en kan hij op bepaalde plekken los lopen (wanneer hij weer hersteld is), maar in een omgeving waar het rijk is aan wild, en wanneer hij succes heeft gehad met zijn gedrag zal het in de toekomst waarschijnlijk moeilijk worden om hem nog los te laten. Het is wel een energieke hond en het is voor hem belangrijk om te zorgen dat hij dan op een andere manier zijn energie kwijt kan (bv fietsen, canicross, speuren, agility).

Mati is in huis op zich rustig, zolang hij buiten huis zijn energie voldoende kwijt kan. Hij is open en vrolijk naar vreemde mensen toe en hij vind alles en iedereen leuk. Hij wordt graag geknuffeld, maar het is geen hond die ‘s avonds lekker tegen je aan komt liggen op de bank. Hij ligt dan liever op zijn eigen kussen.
Hij is sociaal naar andere honden, zowel in huis als buiten aan de lijn.

Mati is een hond die bij frustratie snel vocaal wordt. Alleen thuis blijven is iets wat hij helemaal niet leuk vindt (met andere honden gaat het beter dan alleen), en hij kan dan flink blaffen. Zijn nieuwe baas is daarom het liefst veel thuis en neemt rustig aan de tijd om hieraan te werken en het alleen zijn op te bouwen.

Mati zoekt een sportieve baas die leuke dingen met hem wil gaan ondernemen. Als zijn poot eenmaal genezen is, is de verwachting dat hij ook weer gewoon alles kan en mag zonder beperkingen. Zijn nieuwe baas heeft het liefst al wat ervaring met podenco’s of zich er goed over ingelezen. De aanwezigheid van een hondenvriendje om mee te spelen zal hij leuk vinden. Hij kan met katten, maar wel katten die honden gewend zijn. Als een kat voor hem wegrent zal zijn jachtinstinct getriggerd worden en wil hij er achteraan.

Update 7/2021: Mati is eindelijk klaar voor adoptie. Hij bleek een infectie in zijn knie te hebben die zijn herstel flink vertraagd heeft. Maar inmiddels is hij al een week van de antibiotica en pijnstilling af en gaat het nog steeds super. Hij krijgt enkel nog wat glucosamines om zijn gewrichtsfunctie te ondersteunen, maar verder geen medicatie meer en mag hij alles weer.

De weken benchrust waren wel afzien voor Mati. Het is een vrolijke jonge hond die echt zijn beweging nodig heeft. Hij speelt graag met de andere honden in het gezin en houdt ervan om heerlijk te rennen en te ravotten.

Buiten loopt hij netjes aan de lijn, maar sinds zijn rust en revalidatieperiode durft hij wel wat meer te trekken aan de lijn. Dit lijkt zich wel weer te normaliseren nu hij gewoon weer zijn energie kwijt kan, maar dat is wel nog een aandachtspuntje. Hij loopt nu nog gewoon los, blijft netjes bij de roedel en houdt het baasje goed in de gaten, maar het kan zijn dat als hij succes heeft gehad met jagen, dat dit wel veranderd. Dan is het wel belangrijk om op een alternatieve manier te zorgen dat hij zijn energie kwijt kan, bv door te gaan fietsen of hardlopen met hem.

Hij kan prima alleen thuis blijven wanneer de andere honden ook aanwezig zijn. Hij eet dan netjes zijn kong leeg die hij krijgt als de baas weg gaat, en ligt te slapen tot het baasje weer thuis komt. Helemaal alleen thuis blijven, dus zonder andere honden, lukt na ruim 3 maanden nog steeds niet. Hij is dan helemaal in de stress, blijft blaffen tot je weer thuis bent en raakt zijn kong of andere snoepjes niet aan. Om deze reden (naast dat hij een leuk speelmaatje zoekt) wordt hij enkel geplaatst in een gezin waar al een andere hond aanwezig is.

Mati is geopereerd aan zijn linker knie. Aan zijn rechter knie heeft hij patellaluxatie graad 1 (links was graad 4), dit betekent dat hij er heel af en toe een keer uitschiet. Dit hoeft nu niet direct geopereerd te worden, maar de kans is wel heel groot dat hij hier over een paar jaar wel nog aan geopereerd moet worden.

Ben jij die leuke sportieve baas die een speelmaatje zoekt voor zijn andere hond, stuur ons dan een mailtje! Mati is in Lage Zwaluwe te bezoeken. Meer info: hondjesarca@gmail.com (input 31/3/2021)